HomeKraamtijdBorstvoeding (voordelen)

Borstvoeding

Borstvoeding is de natuurlijke bron van voeding en geborgenheid voor je baby. Je lichaam en dat van je kind zijn gemaakt voor het maken, geven en krijgen van moedermelk.

Veilig en geborgen

Als de navelstreng wordt doorgeknipt, is de eerste scheiding tussen jou en je baby een feit. Wie kan je baby helpen de overgang naar een andere wereld te overbruggen en hem laten weten dat hij veilig is? Jouw lichaam is de plek waar je baby zich geborgen voelt. Je raakt hem aan, kust hem, aait hem over zijn natte bolletje... Zal hij willen drinken? Misschien. Je houdt je kindje dicht tegen je borst, zijn wangetje raakt de tepel. Met zijn kleine mondje hapt hij toe en begint te zuigen, alsof hij nooit anders heeft gedaan. Samen vlechten jullie een nieuwe band die de plaats van de navelstreng zal innemen. Een band die steeds sterker wordt naarmate jullie meer tijd met elkaar doorbrengen.

Goed voor je baby, goed voor jou

Je melk is de beste voeding voor je baby. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft en het wordt beter verteerd en opgenomen dan welke andere babyvoeding ook. Maar er is meer: je baby zo snel mogelijk na de geboorte aan de borst laten drinken, zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, waardoor nabloedingen beperkt blijven.

Bescherming op lange termijn

Borstvoeding geven bevordert een gewichtstoename die past bij je kind, zodat de kans op overgewicht later kleiner is. Zes maanden volledige borstvoeding geeft het maagdarmkanaal van je baby de tijd zover te rijpen dat het ander voedsel kan verteren. Bovendien beschermt moedermelk je baby tegen allergieën en tegen infecties. Dat laatste is belangrijk, omdat zijn afweersysteem nog niet volgroeid is.

Voordelen

Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft: eiwitten, vetten, lactose, vitamines, ijzer, mineralen, water en enzymen, precies in de hoeveelheden die nodig zijn voor optimale groei en ontwikkeling van de baby.

Borstvoeding geven bespaart ook tijd, moeite en geld. Je baby kan direct gevoed worden als hij honger heeft. Dag en nacht wordt melk gemaakt en opgeslagen in je borsten. De temperatuur is altijd goed en de voorraad vrijwel onbeperkt. Daarnaast past de samenstelling van je melk zich steeds aan de leeftijd van je baby aan. Samen bouwen jullie aan een relatie die steeds verandert als je kindje groter wordt.

Kortom: borstvoeding geven is puur natuur, gezond en gezellig! Kraamcentrum Happiness biedt jou alle steun om het geven van borstvoeding plezierig en tot een succes te maken. Het geven van borstvoeding bevordert een bijzondere band tussen moeder en baby, een band waar alleen een moeder voor kan zorgen.